BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus is een initiatief dat uit van oorsprong uit de koker van het Ouderenfonds komt maar ook met busjes van Kerkraadse partners uit de zorg- en welzijnswereld kan worden ingezet. Het is een aanvulling op de succesvolle boodschappenbus die reeds in Kerkrade actief is. Naast het praktische aspect van samen boodschappen doen, krijgt ook het sociaal aspect vorm omdat er ontmoeting plaats vindt, niet alleen voor de ouderen die boodschappen doen maar ook voor de vrijwilligers die de bus besturen en de ouderen ondersteunen tijdens het boodschappen doen. Naast het boodschappen doen ontwikkelt Impuls een ‘activiteiten programma’ om de bus ook in te zetten voor laagdrempelige sociale activiteiten, tegen lage kosten voor deelnemers.

Doelstelling

Doelstelling Kerkrade: Ontmoeting stimuleren door samen boodschappen te doen en gezamenlijk sociale activiteiten te ondernemen. In 2019 maakten gemiddeld 20 personen structureel gebruik van de boodschappenbus. Het streven was om het aantal vaste deelnemers aan samen boodschappen doen te verdubbelen naar 40. Door de corona crisis is dit aantal stevig gezakt en is dus een bijstelling aan de orde. Het aantal vaste deelnemers is namelijk in 2021 gezakt naar ongeveer 10. Het streven is nu om per derde kwartaal van 2022 het aantal vaste deelnemers weer terug te brengen naar 20. Daarnaast is het streven om in het derde kwartaal van 2022 een groep van 25 ouderen te hebben gevormd die deelneemt aan sociale activiteiten met de boodschappenplusbus en dit per 2023 te verdubbelen naar 50 deelnemers. Voor de corona potentiële deelnemers worden mensen bedoeld die zich wel al hadden aangemeld, maar nog niet daadwerkelijk gebruik wilden maken van gezamenlijk boodschappen doen.

Monitoring

Monitoring Kerkrade: Het aantal deelnemers en activiteiten wordt geregistreerd door Impuls. Deze gegevens worden half jaarlijks teruggekoppeld en besproken met de gemeente. Regie: Impuls is verantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering van alle activiteiten.

Partners

Gemeente Kerkrade / Impuls, Gemeente Voerendaal